5 tipů, jak se rozehřát před turnajem

Stává se vám někdy, že se před turnajem necítíte ve své kůži a tak trochu tušíte, že vám to příliš nepůjde? Nezáleží, jestli se chystáte na PDGL nebo áčkový turnaj, řádná rozcvička před hrou pomůže zkoncentrovat vaše tělo i mysl a zvýší vaše šance zahrát tak, abyste se svým výkonem mohli být spokojeni.

Tady proto máte několik tipů na efektivní rozcvičku od profesionálního discgofisty a mistra světa, Averyho Jenkinse. Měly by vám pomoci se dobře připravit na turnaj jakékoli úrovně, ale oceníte je klidně i pro tréninková kola.

 

1) Dopřejte si dostatek času

Ráno před turnajem není rozhodně dobré cítit se v časovém presu nebo přesně nevědět, co vás čeká. Jak ráno začnete, může ovlivnit vaši psychiku, a tudíž i vaše výkony po celý zbytek dne. Je tedy dobré si alespoň den dopředu zjistit, v kolik přesně začíná váš výhoz a dostavit se na místo s dostatečným předstihem. Většina profíků bývá na kurzu alespoň hodinu před výhozem, ale není od věci tam být klidně i dříve. To už je na každém z vás.

Jen tak budete mít dostatek času na to se pořádně uvolnit, protáhnout a rozházet se. Zkrátka připravit se fyzicky i psychicky. Pokud se nejedná o první kolo, neuškodí si také zjistit, jak předchozí den zahráli ostatní, s kým jdete ve flightu apod. Zkuste také nasát atmosféru, jaká na kurzu a kolem něj panuje, zanalyzovat počasí (to současné, i jak by se mohlo během dne změnit), aby vás zkrátka nic nemohlo příliš překvapit a rozhodit.

S dostatečným časovým předstihem zpravidla zahrajete lépe, než když vyskočíte z auta, doběhnete na teečko a jdete rovnou hrát.

 

2) Nepodceňujte strečink

Pořádně se protáhnout je dost podstatnou součástí přípravy na hru discgolfu. Rozhodně byste strečink neměli podceňovat, jako to dělá celá řada hráčů. Hlavním důvodem pro protahování je připravit tělo na sportovní aktivitu, ať už je jakákoli. Má to řadu pozitiv - zvýšení celkové flexibility, zvětšení rozsahu a zlepšení koordinace vašich pohybů, či lepší krevní oběh. Je vědecky prokázáno, že strečink celkově zlepšuje sportovní výkony.

Nikdy byste se neměli začít protahovat “za studena”, takže nejprve je potřeba se trošku zahřát, např. lehkým joggingem. Po řádném protažení se sníží šance, že si během hry natáhnete nějaký sval nebo se jinak zraníte (pokud tedy zrovna nezakopnete o teesign a nezlomíte si ruku :)).

Konkrétně pro hru discgolfu (ať už se jedná o turnajové kolo, nebo třeba trénink drivingu) je dobré soustředit se na protažení ramen, tricepsů, torza, spodní části zad, boků, kolen a lýtek.

Jaké konkrétní cviky na protažení dělá před hrou Avery, si můžete přečíst v článku Training for Disc Golf (v AJ).

 

3) Zaházejte si s kámošem

Nejlepším způsobem, jak se připravit na krátké hody, je prostě zaházet si s kámošem (nebo kýmkoli, kdo je zrovna po ruce). A ideálně to udělejte před každým kolem. Vyzkoušejte si nízké i vysoké hody, různé úhly a linie hodů a hody na různé vzdálenosti (kterým budete muset přizpůsobit také vynaloženou sílu). Disk tak dostanete lépe do ruky a výhodou je také to, že pro něj nebudete muset pořád někam chodit :)

Ideálně použijte ten samý disk, kterým potom budete v samotné hře přihazovat ke koši. Uvidíte sami, že až budete potřebovat přihodit na podobnou vzdálenost, jako jste před kolem trénovali, budete mít v hodu mnohem větší jistotu. Někomu také pomůže, když si místo koše představí parťáka, se kterým si předtím házel :)

 

4) “Rozdrajvujte se”

Teď, když jste protažení a zahřátí, je načase trošku se “rozdrajvovat”. I když už dobře znáte své disky, vždycky je dobré zopakovat si ty správné pohyby, než se vydáte do ostré hry. Ideální je najít si nějakou louku nebo dlouhou jamku, kde můžete házet a zároveň pozorovat, jak vám disky létají. Když však nenajdete vhodný prostor, zkuste si alespoň pár drivů do země nebo do protisvahu - alespoň nebudete muset pro disky chodit daleko.

Pracujte jak s distance, tak fairway drivery. A když není dostatek prostoru, použijte midrange disky. Neomezujte se pouze na backhand, ale vyzkoušejte si i pár forehand drivů. I když to třeba není váš oblíbený hod, většinou se v průběhu kola dostanete do situace, kdy forehand budete muset použít.

 

5) Nažhavte svůj putter

Dost možná nejdůležitější část celé rozcvičky, protože puttování často rozhoduje o vašem celkovém úspěchu ve hře. Nezkoušejte nic nového, zkrátka vezměte svůj osvědčený disk a puttujte na koš tak, jak to běžně trénujete. Jde o to, dostat se do toho správného pohybu a osvěžit si techniku, zkrátka získat před hrou trochu té “putting confidence”. Nezapomínejte na vyvážený postoj a plynulé přenesení váhy zezadu dopředu. Důležité je také plně se oddat každému puttu. Vaším cílem by mělo být koš prostřelit skrz naskrz, ne jen do něj dohodit, tzn. dát každému hodu dostatečnou rychlost.

 

Bonus: Nevynechte snídani

Říkala vám to vaše babička a teď vám to říká i Avery: “Snídaně je základ!” Poskytne vám totiž důležité živiny, jako je protein, vláknina, vápník a karbohydráty, a tak pomůže zlepšit váš výkon na kurzu. Potřebujete zkrátka “natankovat plnou”, aby vám už v půlce prvního kola nedošla energie.

Není vhodné dávat si před hrou těžká jídla - na kurzu byste se pak mohli cítit přejedení, pomalí a líní. Dobrá a lehká snídaně vás naopak nakopne a zlepší vaše soustředění. Nezapomeňte se k snídani také pořádně napít, abyste se vyhnuli dehydrataci, obzvlášť za horkých dnů. A pití si samozřejmě vezměte s sebou do bagu.

Averyho oblíbená před-turnajová snídaně se skládá z ovesných vloček, mandlového másla, banánu a medu. Dodává mu karbohydráty z ovsa, proteiny z mandlového másla a vitamíny a minerály z banánu a medu. Schválně můžete vyzkoušet to samé a uvidíte, jak se budete při hře cítit.

 

Zdroj: Discmania.net